Vi installerar alla typer av värmepumpar från välkända varumärken i Kramfors, Härnösand, Sollefteå & Sundsvall med omnejd.

Vi säljer och installerar driftsäkra och effektiva jordvärme-bergvärme-luft/vattenvärme- och luftvärmepumpar från välkända Nibe, Panasonic, Samsung & CTC.

Energisnåla lösningar i hem och på företag är det som numera krävs för hållbarhet på ekonomisk och miljövänlig nivå.

Tack vara den senaste tekniken och nya material kan vi energieffektivisera din fastighet och med det sparar du pengar, samtidigt som du värnar om miljön.

Helt rätt i tiden och med rätt VVS-installation kan vi hjälpa dig att halvera driftskostnaderna.

När du kontaktar oss får du goda råd om vad som bäst passar just din fastighet och de faktiska förutsättningarna för att få en så kostnadseffektiv och energisnål uppvärmning som möjligt.

Vi kan komma ut till er verksamhet, villa eller fritidshus och göra en komplett bedömning och lämnar offert.

Kontakta oss när du behöver hjälp med installation & service av värmepumpar i KramforsHärnösandSollefteå och Sundsvall.

Vi arbetar i stort sett i hela Västernorrland.

Vanliga frågor och svar om värmepumpar

Värmepumpen utvinner termisk energi från kall luft och omvandlar den till värme. Värmepumpen kan med andra ord utvinna värme även den kallaste vinterdag.

Värmepumpar är en miljövänlig värmekälla då driften inte orsakar några miljöfarliga utsläpp. Väljer du dessutom att driva din pump med el som är miljömärkt blir den ännu mer skonsam för miljön. Värmepumpen är också mycket driftsäker och kräver minimalt med underhåll. När du installerar en värmepump behöver du inte längre krångla med ved och pellets eller andra bränslen. Allt du behöver göra är egentligen att trycka på en knapp för att starta pumpen. Den går dessutom utmärkt att kombinera med andra värmekällor, till exempel solenergi eller en kamin.

Ett köldmedium i en värmepump är det ämne som används för att transportera värme. Genom att ändra köldmediets tryck kan man manipulera det och få det att koka, även i mycket låga temperaturer. När mediet kokar absorberar det värmeenergi. Man kan även genom tryckförändringar få mediet att kondensera i höga temperaturer och därmed avge värmeenergi.

Nibe värmepumpar tillverkas i Sverige och har sin produktion förlagd till Markaryd i Småland. På samma plats har man också sitt huvudkontor.

Köper du en värmepump från CTC får du en helt svensktillverkad värmekälla eftersom tillverkningen sker i den egna fabriken i Småland.

Panasonic tillverkar sina värmepumpar i en nybyggd fabrik i Tjeckien. Man har valt att flytta verksamheten till Europa för att bättre kunna möta europeiska regler samt för att förkorta leveranstiderna.

Brinevätska består av ungefär 60% vatten och 30% etanol, en sammansättning som gör att den skyddas från frost. Vätskan cirkulerar i en så kallad kollektorslang som är nedgrävd i marken och tar upp värmeenergi från berggrund, jord, vatten och luft. När brinevätska och köldmedium möts i värmepumpen värms köldmediet upp och förångas, det vill säga skapar värmeenergi.

Våra rekommendationer är att alltid välja en värmepump av hög kvalitet och låta en kunnig installatör installera den. Visst finns det billigare modeller på marknaden, men investerar man i en sådan betalar man ofta i lägre driftsäkerhet och effekt. Vi erbjuder högkvalitativa värmepumpar från Nibe, Panasonic och CTC, alla väl anpassade för det nordiska klimatet.

Man skulle kunna säga att värmepumpar fungerar ungefär som ett kylskåp. Kylskåpet drar dock ut värme från insidan och avger den till utsidan. Värmepumpen drar istället värme från den omgivande termiska energin med hjälp av en kollektorslang med brinevätska. När den termiska energin samlats in omvandlas den till värmeenergi och avges till omgivningen.

Att välja en värmepump som värmekälla är mycket vanligt. Man beräknar faktiskt att hela 60% av alla svenska småhus har en värmepump installerad. Ökningen av installation av värmepumpar har också varit mycket kraftig de senaste åren. Man beräknar att antalet hus med en värmepump installerad har ökat med hela 50% sedan år 2009.

Grunderna i värmepumpar – lite baskunskaper